MEDICANE – Miniciclons tropicals de visita per europa

MEDICANE – Miniciclons tropicals de visita per europa

Medicane – Miniciclons tropicals de visita per europa

MEDICANE. Sembla el nom d’alguna pel·lícula del Jason Statham o alguna emulació a la gran “The perfect Storm” dels senyors Clooney i Whalberg. Però no, concretament és un anglicisme nascut de MEDIterrani i HurriCANE, se les tenen pensades totes els anglosaxons.

Però què és aquest germà petit d’un Cicló tropical? Si mai heu vist en Tomàs Molina, en Francesc Mauri o l’Alfred Rodríguez Picó, en els seus mapes de coloretes de les pressions al nostre país sempre hi havia unes zones anomenades Anticiclons i unes altres Depressions Atmosfèriques.

La cosa és senzilla: imagineu-vos una bossa de patates fregides, si pressioneu per la part superior, l’aire anirà cap a la part inferior i tard o d’hora provocarà que la bossa peti i les patates surtin disparades per sota. Si ho fem al revés i pressionem per baix, les patates fregides acabaran sortint per dalt. Ens seguiu?

Doncs quan estiguem pressionant per dalt estarem generant un “Anticicló patatil” obligant a l’aire a descendir. Mentre que quan pressionem per baix, estarem generant una “Depressió patatil”.

Un cop entesos els principis de Descens (anticicló) i Ascens (depressió) de l’Aire degut a les pressions altes o baixes, ens queda parlar de les direccions de les masses d’aire i de les corrents ventoses. En el cas de l’anticicló, l’aire (en el nostre cas les patates) sortirà disparat generant corrents divergents (cap a fora) mentre que en el cas de la Depressió quan estiguem pressionant per la part inferior estarem generant Corrents convergents i bàsicament esmicolant les patates.

Doncs bé, el nostre amic MediCane Ianos (sisi, té nom i tot) és una Depressió del copón amb corrents d’aire Convectius a nivell del mar i amb divergència de l’aire a les capes atmosfèriques superiors, que estan provocant una espiral que acabarà desencadenant una tempesta de dimensions considerables en tocar terra. (Realment a mar obert ja està deixant una bona quantitat d’aigua però és com quan plores a la dutxa, que no sembla que li importi a ningú jajajaj)

Per donar més pistes, al títol us diem que és un germà petit dels CICLONS TROPICALS, així que te lògica que no sigui un ANTIcicló, oi? Llámenos locos però alguna coincidència hi haurà.

Sigui com sigui, aquí us deixem un super video perquè veieu el moviment d’aquest Medicane:

Seguim, perquè sí, tot això està generant un augment del pànic entre la població de “a pie” però no és un fenomen nou ni fruit d’un 2020 sadomasoquista, sense anar massa lluny l’any passat a Egipte ja hi va arribar un Medicane i Grècia en va patir un altre el 2018, però n’hi ha de documentats des de Setembre de 1969, així que tothom i tot don tranquil.

Per si voleu seguir el seu avenç en directe, al Ianos se’l pot seguir aquí. Per acabar només ens queda esperar que causi el mínim de destrosses materials i personals possibles, que passi ràpid, deixi aigua que sempre va bé i no destrossi molt. Si algú tenia pensat anar a Grècia, que s’ho repensi.

Igualment, pensant en l’impacte territorial que una tempesta d’aquestes característiques generarà només ens queda esperar que els camps de refugiats es vegin el mínim afectats possibles i que les seves condicions ja de per si infrahumanes no empitjorin i se’ls deixi assentar-se allà on vulguin.

Els esdeveniments cada cop més extrems ens estan avisant de com la morfologia climàtica seguirà canviant i res serà com abans. Amb bons i bones geògrafes que pensessin el territori i tracessin plans de futur el risc es minimitzaria.

Dit això, salut i Geografia!

Àlex Cubells i Barrufet

Àlex Cubells i Barrufet

Geògraf (UAB), Màster en Estudis Territorials (UAB) i Màster en Sistemes d'Informació Geogràfica (UPC), especialitzat en tot el que tingui una mica de mapes i en entendre què passa al món. Apassionat de l'educació i la difusió de coneixements, quan no escriu sobre Geografia, dona classes, fa mapes de bàsquet o escriu coses divertides a @alexbguords.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *