Les Banderes a Geograpills

Les Banderes a Geograpills

A thoughtful mind, when it sees a nation’s flag, sees not the flag, but the nation itself. – Henry Ward Beecher

Bàsicament quelcom semblant a: Una ment amb la capacitat de pensar, quan veu la bandera d’una nació, no veu la bandera, sinó la nació.

Boniques paraules del ministre religiós americà Henry Ward Beecher tretes del llibre Freedom and War: Discourses on Topics Suggested by the Times, on posa sobre la palestra el simbolisme d’una cosa tant trivial com un tros de tela amb coloretes.

Les banderes són els símbols nacionals per antonomàsia. Com bé diu el bo d’en Henry, la bandera és la nació. Per exemple, quan veiem la bandera nord-americana, englobem de cop en un mateix símbol les identitats de tots els nord-americans. Així fem una cosa meravellosa que és posar al mateix cabàs la gent que malviu als carrers de Flint, Michigan, entre tirotejos i batudes de la policia, i als sofisticats estiuejants dels Hamptons a Long Island. Estrany, ¿no? Doncs així és, de la mateixa manera com segurament un xinés de Beijing, a l’est de la Xina, s’assembla a un xinés de la prefectura de Kasgar, a l’oest, just al costat de la frontera amb Kirguistan, com un all s’assembla a una carabassa, total, els dos són hortalisses.

És un instrument molt poderós la bandera, ¿oi? Poder advocar per un patriotisme que ves a saber d’on surt i justificar polítiques, accions, guerres, retallades… escudant-se rere els colors de la tela ha de fer riure als dirigents més íntegres. Perquè clar, és patriotisme i nacionalisme. I si vius en aquesta nació, has nascut en aquesta nació i no ets capaç de donar un bon petó a la bandera, vol dir que no ets mereixedor d’estar sota el seu recer. ¿Com t’atreveixes, tú, mísero mortal, a no sentir los colores de tu bandera? ¡Bien adentro en el pecho!

Bé, des de Geograpills, el que ens apassiona de les banderes no és el patriotisme que s’hi amaga darrere i que empeny a fer tant valeroses accions als nostres polítics (i exèrcits) de torn, el que ens apassiona de les banderes és: ¿D’on surten? ¿Qui va decidir que els colors que representarien a tal o qual país serien els que es mostren a la seva bandera?

Preguntes que ens fem per donar pas a reflexions dels lectors i lectores: ¿Realment representa al país, o va ser la decisió de la persona al poder del moment? ¿Les banderes poden canviar? ¿I els noms dels països? ¿Nacionalisme i patriotisme, o interessos econòmics i capitalistes?

Aquí a Geograpills trobareu un llarg recorregut a través a la història de totes les banderes del món i aportarem la nostra llum sobre l’origen d’uns símbols que encara avui fan bullir la sang segons qui els miri o s’hi senti representat.

PD: Ens agrada Henry Ward Beecher perquè era un ferm defensor de la causa abolicionista de l’esclavitud i defensava el sufragi femení.

Àlex Cubells i Barrufet

Àlex Cubells i Barrufet

CEO, editor i creador de Geograpills. És Geògraf especialitzat en Desenvolupament, Anàlisi Territorial i Cartografia. Apassionat dels mapes, quan no escriu sobre Geografia, fa mapes de bàsquet o escriu novel·les de fantasia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *