Kiribati – País d’Illes de corall

Kiribati – País d’Illes de corall

Entendrem que sigui la primera vegada que sentiu a parlar d’aquest país, no passa res, per això us el portem nosaltres!

Kiribati és un conjunt d’illes de  l’Oceà pacífic (sabeu a les històries de pirates quan parlaven de les illes Fidji i d’altres llocs paradisíacs? Doncs Kiribati està al costadet), parlem d’un total de 32 atols de corall dividits en tres conjunts d’illes: les Gilbert Islands, les Phoenix Islands i les Line Islands.

Curiositats d’aquest país? Que les Gilbert Islands van esdevenir protectorat Britànic el 1892 i una colònia (no de les que oloren, de les que s’exploten) l’any 1915. Però el 1941 els Japonesos van fer acte de presència durant una cosa anomenada la Guerra del Pacífic (bastant relacionada amb les bombes d’Hiroshima i Nagasaki). Total que els Americans s’hi van ficar pel mig i van derrotar els Japonesos el 1943 a les illes de Makin i Tarawa (actual capital de Kiribati).

A partir d’aquí els britànics van deixar en pau les Gilbert Islands el 1971 i els hi van donar la independència (una cosa que sembla que et donen i no pots ni demanar ni aconseguir) el 1979 amb el nou nom de Kiribati. Per altra banda, els Americans van retirar-se de les Phoenix i Line Islands el 1979 i van redactar un “tractat de pau” amb Kiribati. Com a últim apunt, el 1999 Kiribati es va unir a les Nacions Unides i son un actor molt actiu en la lluita contra el canvi climàtic.

A data d’avui hi viuen unes 111.796 persones, un dels principals actius econòmics és la venda de llicències marítimes (tot un món això aquí un vídeo per si en voleu saber més). Però realment és un país molt depenent de l’exterior per l’abastiment de recursos.

Però què ens ha portat aquí? La seva super bandera.

Tot una obra d’art ben assortida de colors i bon gust:

La meitat superior és vermella amb un ocell Fregata i un sol naixent de color groc. A la meitat inferior trobem una alternança de línies blanques i blaves ondulants. Les franges blanques simbolitzen els tres conjunts d’illes, les Gilbert, les Phoenix i les Line, mentre que el blau simbolitza l’oceà Pacífic.

Els 17 rajos del sol simbolitzen les 16 Gilbert Islands i Banaba, illa sota el domini del Consell de Líders de Rabi situat a les illes Fidji. Pel que fa a la Fregata, aquesta simbolitza autoritat i llibertat.

Feu-nos saber si us agrada la bandera de Kiribati i digueu-nos les vostres banderes preferides i en parlarem d’elles!

D’on hem tret tot això?

The World Factbook

Enciclopèdia Britànica

Termcat – Diccionari de terminologia en català

– Treaty of Friendship Between the United States of America and the Republic of Kiribati

Àlex Cubells i Barrufet

Àlex Cubells i Barrufet

CEO, editor i creador de Geograpills. És Geògraf especialitzat en Desenvolupament, Anàlisi Territorial i Cartografia. Apassionat dels mapes, quan no escriu sobre Geografia, fa mapes de bàsquet o escriu novel·les de fantasia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *