#GeoLlibre: Paraules d’Arcadi – Què hem après del món i com podem actuar.

#GeoLlibre: Paraules d’Arcadi – Què hem après del món i com podem actuar.

Les dades del nostre llibre:

Títol: Paraules d’Arcadi

Autor: Edició Mar Valldeoriola a partir de diàlegs amb Arcadi Oliveres

Pàgines: 170

Editorial: Angle Editorial, edició El Fil d’Ariadna

Preu aproximat: 15-17€

Paraules d’Arcadi és una lectura amena que ens porta a seguir-nos fent preguntes i reflexionar sobre els poders fàctics i el control d’aquests sobre les nostres vides. D’una manera dinàmica s’hi recullen les reflexions d’aquest gran pensador i divulgador que malauradament ens deixà tot just el 6 d’Abril.

Les seves reflexions i presentacions d’idees, principis i reivindicacions ens fan anar saltant de temes tant en boga en una situació de pandèmia com la Llibertat, la Democràcia, els Populismes, la importància de la Educació o la Política. Editat curosament per Mar Valldeoriola al voltant d’entrevistes i converses amb l’Arcadi, no deixa a ningú indiferent i prova de transmetre el missatge clar de com un sistema millor, més pensat i solidari és possible.

Entendre el món i la nostra societat com un tot és quelcom cabdal per poder fer front als grans poders fàctics que controlen i manipulen les necessitats de totes i tots nosaltres. L’Arcadi ho tenia claríssim, com a alumne vaig gaudir de diverses de les seves conferències i la seva pedagogia sobre com cal confrontar l’escarni i l’escanyament sistèmic al qual ens veiem sotmesos dia a dia. Però per poder-ho fer és essencial una voluntat col·lectiva, una voluntat de canvi, de plantar-nos davant bancs, estats i oligopolis que mouen els fils del dia a dia des de les ombres.

Paraules d’Arcadi acaba essent una oda a aquesta potència dels petits canvis. En un dels capítols es cita l’escriptor Uruguayà Euduardo Galeano amb el seu “Mucha gente pequeña, en lugares pequeños, haciendo coses pequeñas, puede cambiar el mundo”.

Perquè tots aquests petits canvis d’hàbits (majoritàriament de consum) són essencials per generar situacions disruptives amb l’status quo. I la pregunta que neix llegint Paraules d’Arcadi és, ¿quins canvis calen? ¿què podem fer per lluitar diàriament contra un sistema que ens oprimeix llibertats i economia?

Tot comença per modificar els hàbits de compra. Sí, sabem que Amazon ens ho posa en safata per comprar fàcilment i sense massa preocupacions. Però quina rellevància pel territori estaran tenint els nostres diners? Sí, d’acord, hi ha un repartidor/a que s’ha de (mal)guanyar la vida i uns proveïdors (Tot i que aquests perden més que guanyen amb Amazon). Però aquest argument cau ràpid si reflexionem i veiem que comprant en comerços de proximitat que reparteixin a domicili o empreses de repartiment que siguin responsables amb el tracte al treballador (Mensakas per posar un exemple), podem sumar-nos al canvi.

Els valors son extremadament importants alhora de consumir. I sí, sabem que és extremadament complicat ser coherent al 100% sempre, amb tot el que consumim. L’Arcadi no parla d’això, ni nosaltres tampoc, parlem de poder assumir aquells petits canvis que es puguin. Si hem de comprar un llibre, fem-ho a una llibreria cooperativa. Verdures i fruita? A la fruiteria del barri i no al Mercadona. Petits canvis acaben suposant una gran diferència.

Per finalitzar, Paraules d’Arcadi també té un gran component d’esdeveniments històrics dels quals l’Arcadi en va participar activament, i que ens els narri permet entendre com de cíclica és la història, i com el Capitalisme cal que se’l derroti, un sistema que posa per davant de tot el rèdit econòmic i menysté les persones és un sistema monstruós, és un sistema que tots els Sants Jordis i Jordines hem de matar.

Com sempre el nostre exemplar el vam encarregar a la Llibreria Cooperativa Pebre Negre, però sempre podeu encarregar-lo a la vostra llibreria cooperativa més propera! (podeu consultar aquest mapa)

Feliç Sant Jordi i Santa Jordina a tots i totes!

En memòria d’Arcadi Oliveres, les seves idees i la seva facilitat de contagiar a les persones amb el seu entusiasme pel canvi.

Salut i Geografia.

 

Àlex Cubells i Barrufet

Àlex Cubells i Barrufet

Geògraf (UAB), Màster en Estudis Territorials (UAB) i Màster en Sistemes d'Informació Geogràfica (UPC), especialitzat en tot el que tingui una mica de mapes i en entendre què passa al món. Apassionat de l'educació i la difusió de coneixements, quan no escriu sobre Geografia, dona classes, fa mapes de bàsquet o escriu coses divertides a @alexbguords.