#GeoLlibre: Illustrated Maps – La unió de l’art i la cartografia

#GeoLlibre: Illustrated Maps – La unió de l’art i la cartografia

Les dades del nostre llibre:

Títol: Illustrated Maps

Autora: Carolina Amell & Varis Artistes

Pàgines: 192

Editorial: Monsa Publications

Preu aproximat: 25-30€

Avui toca quelcom una mica més artístic. Les ciutats i els territoris tenen personalitat, i qui no s’ho cregui que passegi pel barri de Gràcia de Barcelona per les festes majors, o per l’Escorial a Madrid, o pel parc de la Devesa a Girona. Heu sentit mai a parlar dels Highlands a Escòcia? O del barri de Camden a Londres!

Illa d’Skye, Highlands d’Escòcia. Font: 1111IESPDJ / Getty Images

Tots aquests espais tenen personalitat. Una personalitat construïda no només pel paisatge que els forma sinó per les persones que l’habiten, les activitats que s’hi donen, la història que s’hi ha desenvolupat al llarg dels segles.

Quan parlem de mapes il·lustrats estem transcendint el pla físic i “real” del territori representat. Hi entra un nou component que és la percepció i visió de l’Il·lustrador/a. Com veu aquella persona el territori que està representant? Quins elements hi vol destacar pel lector? Tot això ens parla tant del territori com de la persona que l’il·lustra, i permeteu-me una mica de romanticisme, això és màgic.

No tots i totes veiem el que ens envolta de la mateixa manera, no valorem els mateixos elements arquitectònics en una ciutat, potser ens atrauen carrers diferents, potser estem enamorats d’una part de la ciutat que per una altra persona és un espai més sense cap al·licient. Aquesta és la màgia de la geografia. Que no tothom viu de la mateixa manera els mateixos llocs i espais.

Illustrated Maps (Monsa publications, 2020) és un viatge al·lucinant per tot un conjunt de localitzacions rep

resentades de manera artística. En tots i cadascun dels mapes l’artista busca mostrar elements representatius de les cultures que habiten les regions dibuixades. D’aquesta manera viatgem per grans ciutats com París o Nova York, on se’ns ressalten elements arquitectònics característics,  mentre que, poques pàgines després, trobem representacions d’Austràlia o del continent Africà.

Meravellós llibre per gaudir una mica de la màgia de la cartografia sense massa maldecaps i de manera ben acolorida. Com sempre el nostre exemplar el vam encarregar a la Llibreria Cooperativa Pebre Negre, però sempre podeu encarregar-lo a la vostra llibreria cooperativa més propera! (podeu consultar aquest mapa)

Com sempre, salut i geografia!

Àlex Cubells i Barrufet

Àlex Cubells i Barrufet

Geògraf (UAB), Màster en Estudis Territorials (UAB) i Màster en Sistemes d'Informació Geogràfica (UPC), especialitzat en tot el que tingui una mica de mapes i en entendre què passa al món. Apassionat de l'educació i la difusió de coneixements, quan no escriu sobre Geografia, dona classes, fa mapes de bàsquet o escriu coses divertides a @alexbguords.