El Mapa Fantasma – La epidemia que cambió la ciencia, las ciudades y el mundo moderno

El Mapa Fantasma – La epidemia que cambió la ciencia, las ciudades y el mundo moderno

Les dades del nostre llibre:

Títol: El Mapa Fantasma, La Epidemia que cambió la ciencia, las ciudades y el mundo moderno

Autor: Steven Johnson

Traducció: Cristina Mbarichi Lumu

Editorial: Capitán Swing

Llibre idoni per a la seva lectura pel moment actual en el qual estem sumits tots i totes nosaltres. El Mapa fantasma és un meravellós recull de tots els esdeveniments i passos seguits per dos homes de grans inquietuds científiques durant la pandèmia del Còlera de Londres del 1854.

Des de Geograpills us diem que és un must per a tots aquells i aquelles interessats en com d’importants son els assentaments urbans en l’expansió de malalties; com la morfologia urbana actua i com les condicions de salubritat son de vital importància per garantir la salut a les ciutats.

Lluitant contra els corrents higienistes del moment John Snow (no el del muro, aquest era metge, i dels bons) i Henry Whitehead decideixen emprendre una investigació exhaustiva i porta a porta (en serio, flipant) en mig del Soho, el barri més colpejat pel Còlera. Penseu que en un mes aquesta malaltia es va endur per davant quasi 1 de cada 2 habitants d’aquest barri. La cosa heavy? Que ho feia en poques hores i sense marge de reacció.

L’estudi va culminar amb l’arxiconegut mapa d’interrelació dels punts d’aigua i les defuncions per còlera al barri del Soho.

La culpa de tot? L’aigua contaminada amb una bactèria torracollons. Com arriba aquesta contaminació? Una pista: les condicions higièniques del Londres victorià diguem que deixaven una mica a desitjar. Henry Mayhew ho plasmava a la seva obra London Labour and the London Poor on explicava con todo lujo de detalles les condicions extremadament antihigièniques en les que vivien les classes obreres.

Problemes gordos que van facilitar l’expansió de l’epidèmia: la corrent higienista esmentada, amb la qual es creia que el còlera es transmetia per l’aire i les males olors. Òbviament la manca de mitjans d’estudi i anàlisi i la tangibilitat de la fortor i la brutícia eren els aspectes més fàcils de criminalitzar. Però aquest fet va generar la mort de milers de persones, doncs no es va controlar l’accés a l’aigua (autèntic mitjà de propagació).

Que en voleu saber més? Doncs ràpid a la vostra llibreria de confiança a comprar El Mapa Fantasma. El nostre el vam adquirir a la llibreria cooperativa del Clot Pebre Negre, que són unes persones meravelloses que t’aconsegueixen qualsevol llibre que els hi demanis per més impossible que sigui!

Recordeu que estem super oberts a recomanacions de llibres, documentals i qualsevol cosa relacionada amb la geografia!

Salut i Geograpills!

Àlex Cubells i Barrufet

Àlex Cubells i Barrufet

CEO, editor i creador de Geograpills. És Geògraf especialitzat en Desenvolupament, Anàlisi Territorial i Cartografia. Apassionat dels mapes, quan no escriu sobre Geografia, fa mapes de bàsquet o escriu novel·les de fantasia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *