Barcelona i AirBnB – El capitalisme liberal americà devorant ciutats

Barcelona i AirBnB – El capitalisme liberal americà devorant ciutats

Que aixequi la mà la persona que en el seu dia no va fer ús d’aquesta super estesa “xarxa social” d’allotjaments. No passa res, a tots ens van enganyar en algun moment o altre; els seus slogans super hippies advocant per compartir experiències amb gent local, vivint a les seves cases i fent les seves vides quotidianes convencien i convencen al més pintat. (esperem, pel bé de les ciutats que ja no els feu servir).

En sí la idea d’aquesta multinacional americana (és important entendre el que realment són, res de startups hippies ni coses d’aquestes) era molt bona: posar en contacte persones amb habitacions lliures amb viatgers i turistes que volien visitar la ciutat. Realment a tothom li agrada viatjar d’aquesta manera, els hotels esdevenen massa impersonals, i quan un ja passa d’una edat, és obvi que li faci mandra quedar-se en un youth hostel.

Teníem couchsurfing que ja funcionava i va arribar AirBnb (el nom prové d’una barreja del concepte del matalàs d’aire + Bed and Breackfast, se les pensen totes aquests americans). Però de sobte la cosa comença a fer pudor de socarrim, l’empresa comença a declarar beneficis milionaris i s’estén una pràctica deplorable entre els especuladors immobiliaris de fer servir habitatges sencers només per oferir-los en aquesta plataforma.

Cagada la hemos, on queda el flow dels slogans de “viu la vida de la gent local a casa seva”? Perquè que jo sàpiga el senyor Núñez de Núñez y Navarro (en pau descansi) no oferia una habitació en alguna de les seves mansions perquè poguéssim experimentar el seu estil de vida.

No, la cosa s’acaba pervertint (com la majoria de coses que toca el capitalisme salvatge) i AirBnB s’ha convertit en un destrossador de centres urbans. Sí, segurament en petits pobles i llocs allunyats de la ciutat pot tenir la seva certa utilitat doncs fa la funció del típic taulell d’anuncis on s’oferien habitacions lliures.

Però igualment, si llegiu el llibre d’Ian Brossat, Airbnb, la Ciudad uberizada, ho entendreu tot i fins i tot us posareu les mans al cap en descobrir la política real de la multinacional. Capitalisme liberal 100%, del bueno, del mateix estil que Uber o Tesla plens de supèrbia i hipocresia extrema americana (U-S-A que cantaven a Los Simpsons), on les normes, regles i lleis establertes en un país estan per trencar-les, violar-les i netejar-se amb elles.

Barcelona no n’està exempta d’aquesta sobreexplotació de l’habitatge provocada per l’existència d’AirBnb. Si viviu a la gran ciutat us en haureu adonat que el centre és territori vetat per viure-hi amb qualitat. Sortien vídeos brutals durant aquest confinament de nens jugant a la plaça de la catedral. Bucòlic i meravellós però que desapareixerà quan torni la plaga turística.

Com us dèiem, a Barcelona, AirBnB és un agent urbà més i fa uns anys, concretament el 2018,  en el marc d’una tesina de final de màster vam estudiar el fenomen real als carrers de la ciutat.

Per això us portem un parell de mapes que hi podeu accedir clickant a l’enllaç:

Per què aquest contrast de mapes? Perquè veieu com tot segueix un mateix patró. Perquè veieu com Barcelona està inundada d’allotjaments per turistes i perquè veieu que, curiosament, la distribució d’aquests llocs es concentra al centre però cada cop s’està expandint molt més cap als barris colindants. Perquè hem d’entendre d’una vegada per totes, que no tot s’hi val i que son aquestes activitats que monopolitzen el parc d’habitatges i d’espai urbà disponibles les que estan expulsant a les persones de la ciutat. Perquè arribarà un dia que, si això es manté, ningú viurà a la ciutat i tindrem una Barcelona Veneciana on quan es fa fosc ja no hi ha ningú. Perquè si no es regula el mercat del lloguer i es prohibeix l’existència d’AirBnb (com ha fet Àmsterdam a 3 barris del centre) la vida de barri i l’ús quotidià de la ciutat desapareixerà. I realment, fa molta mandra que una ciutat per la qual tantes generacions han lluitat i se l’han fet seva, acabi en mans dels de sempre, dels de dalt, dels que exploten i dels quals no els hi ve de perdre o guanyar un milió més o menys.

Com diuen les companyes de Palma: La ciutat és per qui l’habita no per qui la visita. Les polítiques d’habitatge de la ciutat han de defensar els seus habitants i la seva quotidianitat, no atemptar contra ella.

Mireu els mapes i si esteu interessats en rebre les capes de dades (els mapes estan fets amb ArcGis i tenim els arxius amb .shp però els podem passar a qualsevol format que sol·liciteu) feu-nos ho saber i us les farem arribar!

Per si voleu estirar el fil consulteu Datahippo i InsideAirbnb on es proporcionen els arxius en CSV amb les coordenades dels centroides dels pisos d’AirBnB.

Àlex Cubells i Barrufet

Àlex Cubells i Barrufet

CEO, editor i creador de Geograpills. És Geògraf especialitzat en Desenvolupament, Anàlisi Territorial i Cartografia. Apassionat dels mapes, quan no escriu sobre Geografia, fa mapes de bàsquet o escriu novel·les de fantasia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *